Slovglish, alebo pomoooc o čom to kolega hovorí!


Nedávno mi kamarátka rozprávala príbeh o tom, ako jej niekto poslal email s tým, že mu má poslať dokumenty ASAP. Odpovedala na email, že taký program nemá, čo sa volá ASAP a nemôže dané dokumenty poslať. :) Ako administratívna pracovníčka u živnostníka, ktorá nevie po anglicky ani netušila o čom je reč. Až po krátkej konverzácii s druhou stranou pochopila, že ASAP znamená, že to má poslať, čo najskôr.

S príchodom veľkých nadnárodných spoločností na Slovensko a sa u nás v bežnom živote objavujú slovíčka z takzvaného Slovglish, ktoré tu doteraz neboli. Mnohí ľudia hlavne tie staršie generácie majú zmätok v slangu, ktorý mladí ľudia už bežne používajú a je ťažké vysvetliť rodičom materinským jazykom, čo robíme v práci celý deň.

Napríklad často používame slovíčko busy (čítaj bizi), je oveľa jednoduchšie a rýchlejšie povedať bizi ako to, že som zaneprázdnená alebo, že linka je obsadená. Takže slovíčko busy príde rýchlo vhod, keď sme naozaj busy. Ďalším bežným slovíčkom, ktoré sa často používa je feedback (čítaj fídbek). Ten kto Vám ho napíše očakáva od Vás nejakú spätnú väzbu alebo odozvu.

Ak Vám niekto pošle alebo zorganizuje meeting (míting), tak sa chce s Vami stretnuť. Organizuje stretnutie, schôdzku alebo poradu. Ak poradu niekto rejektne (redžektne), tak ju vlastne zamietol. A potom ju môže booknuť (buknuť) po slovensky rezervovať na iný čas. Booknúť v súvislosti s účtovníctvom znamená aj nahodiť alebo zaznamenať položku do systému.

Ak si dá niekto s vami call (kol), nie je to žiadny zákusok alebo alkoholický nápoj, ale je to telefonický hovor. Práca, projekt alebo úloha môže byť challenging (čítaj čalindžing), čo v preklade znamená, že môže byť náročná a plná výziev. Ale to vôbec nevadí, ak máte dobrý tím ľudí s ktorými si vychádzate. Team spirit, čiže tímový duch a tímová práca sú dôležité a bez nich by to v korporáte nebolo ono.

Freelancer (čítaj frílanser) je človek, ktorý pracuje pre seba na voľnej nohe napríklad ako živnostník a nie je priamym zamestnancom firmy. Ak dostanete sport vouchre (vaučer) ako benefit, znamená to, že dostanete poukážky na šport ako firemnú výhodu. A na záver, ak approvnete pracovnú ponuku, tak ste ju vlastne prijali, lebo approve znamená prijať alebo potvrdiť.

Jazyky sa neustále vyvíjajú a globalizácia ovplyvňuje aj náš jazyk a vyjadrovanie. Dokonca vznikajú nové slová ako napríklad googlovať, ktoré pred niekoľkými rokmi neexistovali. A ako sa hovorí, koľko jazykov vieš toľko krát si človekom. Skvelých lektorov alebo prácu lektora ako i iné ponuky práce nájdeš na www.jobin.sk.