Ako si privyrábajú mamy počas rodičovskej?


Na jar 2021, Modrý Koník pre Marketérov uskutočnil prieskum na Modrom koníku na vzorke 1260 mamičiek. Cieľom prieskumu bolo zistiť, či mamy majú záujem pracovať počas rodičovskej dovolenky a ak áno, čo najčastejšie robia.

Prieskum ukázal, že najviac žien zostáva na rodičovskej dovolenke 2-6 rokov. Až 30% mamičiek si počas materskej dovolenky privyrába. Pre takmer polovicu z nich boli hlavnou motiváciou peniaze. Iné našli záľubu v danej práci ako i možnosť realizovať sa. V neposlednom rade sa spominal únik od rodičovských povinností. 

Mamičky si najčastejšie privyrábajú vytváraním handmade výrobkov, pečením, prípadne strážením deti. Asi štvrtina mamičiek, pokračovala v tom, čo robili v práci ale z domu. A nechýbajú ani podnikavé mamy, ktoré rozbehli vlastný biznis počas rodičovskej dovolenky.

Podľa prieskumu sa na svoju pôvodnú pozíciu po rodičovskej vracia menej ako polovica mamičiek. Dôvody, prečo sa niektoré nevrátia k pôvodnej práci, sú rôzne. Najčastiejšie sú to nevyhovujúci čas ako práca cez víkend, na zmeny. Z iných dôvodov boli spomínané najmä vzdialenosť alebo zrušenie firmy kde predtým pracovali. Práca bola pri deťoch náročná a už ďalej nevyhovovala približne pätine mamičiek.

Takmer polovica opýtaných mamičiek, ktoré sú na rodičovskej dovolenke by chcelo pracovať, ale má pocit, že nemá tú možnosť. A ako pomôcť mamičkám, aby sa vrátili do práce skôr? Podľa prieskumu by mamičky najviac ocenili skrátený pracovný úväzok a flexibilný pracovný čas.

Nový pracovný portál JOBin.sk prináša (nielen) ženám flexibilné možnosti zarábania v každej fáze svojho života, či už hľadajú možnosť privyrobiť si počas materskej dovolenky alebo si hľadajú trvalé zamestnanie. JOBin zlučuje možnosť mikropráce, freelance práce (práce na voľnej nohe) ako i bežného zamestnania. Portál poskytuje zadarmo možnosť prezentácie svojho talentu ako i možnosť vytvoriť si profil s CV, čo umožní potencionálnemu zamestnávateľovi, aby Vás ľahšie našiel. A zároveň, môžete poslať svoje CV na otvorené pozície, ktoré Vás zaujímajú. JOBin spája talentovaných ľudí s tými, čo talent hľadajú.

Registruj sa na JOBin, pridaj sa k nám a buď IN.


Zdroj prieskumu: https://www.modrykonik-pre-marketerov.sk/blog/tretina-mamiciek-si-doma-privyraba-do-prace-by-sa-vratili-na-skrateny-uvazok/