11 tipov na úspešný pohovor


Hľadanie novej práce ako i príprava na pohovor sú náročné a najmä, ak ste ešte nepracovali alebo sa vraciate späť po dlhšej kariérnej prestávke. V nasledujúcom článku prinášame tipy na úspešný pohovor.

  1. Stanovte si cieľ

Predtým ako začnete hľadať prácu, skúste sa zamyslieť nad tým, čo chcete robiť a vyberajte si pozície jedného zamerania. Ak máte stanovenú oblasť záujmu a cieľ pôsobí to dôveryhodnejšie. Niekedy sa stáva, že kandidát pošle CV na veľké množstvo pozícií alebo na pozície s rôznym zameraním. Ak má spoločnosť otvorených 15 pozícii a prihlásite sa na väčšinu z nich, je zrejmé že nemáte cieľ, neviete čo by ste chceli robiť a kandidáti tohto typu sú zvyčajne vymazaní z procesu.

  1. Urobte si prehľad o firme a pozícii

Predtým ako sa prihlásite na pozíciu, snažte sa zistiť niečo viac o práci na ktorú sa hlásite ako i spoločnosti. Je veľká pravdepodobnosť, že na interview sa budú pýtať otázky typu „Prečo ste sa prihlásili? A prečo práve do XY spoločnosti?“ Ak jediné, čo viete o pozícii povedať je, že sa vám pozdával plat a od kamarátov ste počuli, že firma je dobrý zamestnávateľ nie je to dostačujúce.

  1. Fotky na CV, áno či nie?

V dnešnom modernom svete, máme už fotografie ako i videá bežne na sociálnych sieťach. V prípade CV, odporúčame fotografiu vhodnú na danú pozíciu. Mala by vás vystihovať a mali by ste sa na nej na seba podobať. Napríklad, ak sa hlásite na pozíciu senior účtovnícky fotografie v z letnej dovolenky nie sú vhodné. Fotografia nie je všetko, ale podľa danej fotografie si už manažér urobí prvú predstavu o kandidátovi. Zároveň, odporúčame dávať na sociálne siete iba to, čím sa naozaj chcete reprezentovať. Internetový prieskum kandidátov je už bežnou praxou.

  1. Buďte dochvíľny

Je dôležité, aby ste prišli na interview včas, ukazuje to zodpovednosť a schopnosť riadiť si čas. Väčšina manažérov má veľa práce a bežia z jedného stretnutia na druhé. Ak neprídete včas, ukrátite si čas na interview. Manažéri vedia, že kandidáti chodia na pohovor cez prestávky z inej práce, prípadne si zoberú voľno. Je fajn zavolať, že budete 5min meškať, ak naozaj nestíhate. Raz mi prišiel na interview kandidát, ktorý vyzeral akoby práve zabehol maratón, celý udychčaný a spotený, dochvíľnosť je vítaná, ale nie za každú cenu. Ak nemôžete prísť včas alebo nemôžete prísť vôbec, zavolajte a ospravedlňte sa. 

  1. Buďte autentický

Berte interview ako hociktorý iný rozhovor. Je to rozhovor, kde sa chcete dozvedieť viac o pozícii a zamestnávateľovi. Na druhej strane zamestnávateľ sa chce dozvedieť viac o vás a o tom, či sa hodíte na pozíciu. Každý manažér hľadá niečo iné a tiež rôzne osobnosti do tímu. Buďte autentickí a úprimný k sebe aj k hiring manažérovi o tom, čo chcete robiť a čo Vás zaujíma. Nesnažte sa hovoriť, to čo chce počuť a pritom používate nacvičené odpovede na otázky z Google ako napríklad silné a slabé stránky. Skúsený manažér vie rozoznať, kedy je odpoveď úprimná. Autenticita vám pomôže skôr získať vhodnú prácu pre Vás. Niekedy sa stáva, že sa nehodíte na danú pozíciu, ale manažér vám môže ponúknuť inú vhodnejšiu pozíciu pre vás.

  1. Predajte to dobré

Pred pohovorom sa zamyslite nad svojimi silnými a slabými stránkami. Väčšina pohovorov začína vetou „Povedzte mi niečo o sebe“ . Nie je to čas, na to aby ste hovorili o tom koľko máte bratov a sestier a kam ste chodili na základnú školu. V skratke popíšte pracovné skúsenosti. Predajte to v čom ste dobrí. Pripravte si odpovede na otázky týkajúcich sa schopností alebo talentov a naviažte odpoveď na danú pozíciu. Nečakajte kým sa vás manažér spýta na ocenenie, ktoré ste dostali. Uistite sa, že vie o vašich úspechoch. 

  1. Buďte pozitívny

Hovorí sa, že na prvý dojem máte 30 sekúnd. Usmievajte sa (primerane), udržujte očný kontakt a buďte pozitívny vo svojich odpovediach aj v prípade, že otázka môže znieť negatívne. Napríklad: „Čo sa Vám nepáčilo na predchádzajúcej práci?“ Nie je to priestor na osočovanie bývalého team lídra. Ale odpoveď by sa mala týkať práce ako napr. „Nepáčilo sa mi, že každý deň som robil to isté. Ale na druhej strane, aspoň som si vedel naplánovať deň“. 

  1. Pripravte sa na tzv. situačné otázky

V posledných rokoch sa čoraz viac používajú na pohovoroch situačné alebo behaviorálne otázky. Sú to otázky, kde máte popísať ako ste reagovali v určitej situácii v minulosti prípadne vám manažér predostrie hypotetickú situáciu. V týchto prípadoch budete počuť napríklad: „Predstavte si, že vám zavolá klient a....ako by ste reagovali?“ alebo „Stalo sa Vám niekedy v minulosti....ako ste ten problém vyriešili?“

  1. Otázky, otázky, otázky

Dopredu si pripravte 1-2 otázky pre personalistu či vedúceho, ktorý vedie pohovor. Na konci interview kandidát zvyčajne dostane priestor a mali by ste ho využiť. Veľmi často kandidáti zhrnú, že otázky boli zodpovedané a je to veľká škoda. Aj otázka, ktorú sa spýtate vy a odpoveď na ňu môžu ovplyvniť výsledok pohovoru. Navyše to ukazuje záujem o danú pozíciu a spoločnosť. Otázkam sa medze nekladú. Skúste sa však sústrediť radšej na pozíciu, pracovnú náplň, spôsob fungovania tímu ako na to, či môžete dostať parkovacie miesto alebo či firma ponúka zamestnancom poukážku na masáže. 

  1. Poznajte svoje CV

Znie to ako samozrejmosť, ale vo svojom živote manažérky som sa neraz stretla s tým, že kandidát nevedel podrobnosti zo svojho životopisu. Je dôležité vedieť odpovedať na detaily ohľadom vášho štúdia či pracovných skúseností ako i vymenovať príklady, kde sa Vaša zručnosť či osobnostná črta prejavuje. To je základ, ktorý nepodceňujte. Je fajn CV trošku prikrášliť ale klamanie na CV sa zväčša odhalí, ak aj nie počas interview, tak počas zamestnania.

  1. Pýtajte si spätnú väzbu

Aj keď sa môže zdať, že získať vysnívanú prácu je náročné. Je dôležité skúšať, pracovať na sebe a stále sa zlepšovať. Hovorí sa, že spätná väzba je dar. Ak chcete vedieť, čo vylepšiť, nebojte sa spýtať na spätnú väzbu po pohovore. Stačí zavolať recruiterovi a dá vám tipy, čo zlepšiť, aby ste dosiahli svoj vysnívaný cieľ.